به نام خدا

در اینجا چند مقاله کاربردی را برای شما فراهم کردیم که بتونیم به زیباترین حالت از طبعیت عکس بگیریم.

 

بیاموزید چگونه از کوهها عکس های زیبایی بگیرید. این مقاله درباره حداقل تجهیزات عکاسی و مهارت های لازم برای عکاسی از کوهها صحبت می کند.

 

نکاتی برای عکاسی از کوهها

هر کسی که به طبیعت علاقه مند است مطمئناً کوهنوردی را تجربه کرده است. و زیبایی های کوه او را تحت تاثیر قرار داده است. کوهها شکوه و عظمت خاص خود را دارند. شاید فکر کنید عکاسی از کوهها کار نسبتا ساده ای باشد. اما من به تجربه دریافته ام که عکاسی از کوهها بخاطر اندازه ، زیبایی ، شکوه و جلالی که دارند آنقدر ها هم ساده نیست و عکس گرفتن از آنها یکی از فنی ترین انواع عکاسی از طبیعت است. اما چرا اینگونه است؟ و چگونه یک عکاس آماتور با یک دوربین دیجیتال که حداقل امکانات را دارد می تواند بر این مشکل غلبه کند؟

چالش منحصر به فرد عکاسی از کوهها

عکاسی نقاشی با نور است. بنابراین کاملا قابل درک خواهد بود اگر بگوییم مهم ترین عامل برای به تصویر کشیدن زیبایی ها در یک عکس داشتن نور کافی و مناسب است، و طبیعتاً عکاسی از کوهها هم از این قائده مستثنی نخواهد بود. در ارتفاعات نور خورشید به صورت یکنواخت توریع نشده است. مناطقی هست که سایه های تاریک وجود دارد و مناطقی هم درخشندگی بیش از حد. تشعشعات ماوراء بنفش بیشتر وجود دارند که سبب بوجود آمدن آبی کم رنگ در عکس ها می شود. و آب و هوا ممکن است از آفتابی به ابری تغییر یابد ممکن است با باران یا حتی برف روبرو شوید و همه اینها می تواند در چند دقیقه اتفاق بیفتد. و نیازی به یاد آوری نیست که در این شرایط نور محیط تغییرات شدیدی خواهد کرد.

اینها چالش هایی هستند که عکاسی از کوهها و در میان آنها را تبدیل به کاری جالب کرده اند، و دقیقاً به همین دلیل است که عکاسان آماتور از عکس های خود نا امید می شوند و فکر می کنند برای گرفتن عکس های زیبا از کوهها به تجهیزات عکاسی پیشرفته و گرانقیمت نیاز دارند.

البته شکی نیست که با دوربین ها و تجهیزات پیشرفته می توان عکس های فوق العاده ای گرفت، اما با توجه به برخی موارد می توان با بیشتر دوربین های دیجیتال عکس های زیبایی از طبیعت کوه خلق کرد. در ادامه به تعدادی از نکاتی که در گرفتن عکس هایی زیبا از کوهها کمک می کنند اشاره می کنیم.

در ساعات رویایی عکس بگیرید – بعد از طلوع یا قبل از غروب آفتاب!

همه می دانیم که بهترین نور برای عکاسی نور صبح یا نور بعد از ظهر زمانی است که نور افتاب آنقدر شدت ندارد که سایه های تاریک در سوژه ایجاد کند. این قانون بیشتر مواقع صادق است اما در مورد عکاسی از کوه ها اثر آن بیشتر است.  در اواسط روز نور خورشید می تواند واقعا درخشنده باشد که این درخشندگی زیاد تاثیر منفی در عکس خواهد داشت.

نکته دیگر این که صبح زود یا بعد از ظهر ها هوا صاف تر است. گرمای وسط روز هاله ای ایجاد می کند که سبب می شود آسمان آبی به سمت تیرگی و رنگ خاکستری متمایل شود. کو های هیمالیا که من بیشتر عکس های خود را آنجا گرفته ام گرد و غبار زیادی دارد و این گرد و غبار در میانه روز بیشتر می شود.

از یک فیلتر استفاده کنید.

از یک فیلتر  ND (مخفف Neutral Density ) یا یک فیلتر Grand ND (مخفف Graduated Neutral Density ) استفاده کنید. این فیلتر ها به شما کمک می کنند در موقعیت هایی که با کنتراست بالا روبرو می شوید مانند زمانی که آسمان روشن پشت یک جلو زمینه تاریک (کوه) قرار می گیرد عکس های واضح تری بگیرید. به این ترتیب جلو زمینه واضح تری در عکس خواهید داشت در حالیکه طیف رنگ آسمان را هم خیلی از دست نداده اید. بهتر است از این فیلتر ها استفاده کنید تا تفاوت آن را خودتان ملاحظه نمایید.

استفاده از یک فیلتر پلارایزر کمک می کند تا در عکس شما ابر ها خود را از آسمان متمایز تر باشند یا اصطلاحاً خود را از آسمان بکند و آبی اشباعی از آسمان به نمایش می گذارد که تصویر شگفت انگیزی خواهد ساخت. می توانید فیلتر پلارایز را بچرخانید تا جاییکه بهترین نتیجه را در تصویر بگیرید.

از یک سه پایه استفاده کنید

استفاده از سه پایه در عکاسی از کوهها دو فایده دارد اول اینکه چون شما در ساعات اولیه روز یا قبل از غروب آفتاب عکس می گیرید دریچه لنز زمان بیشتری باز می ماند و اگر دوربین ثابت نباشد عکس شما تار خواهد شد بنابراین استفاده از سه پایه واجب است! دوم اینکه با استفاده از سه پایه مناسب می توانید از زوایایی عکس بگیرید که وقتی دوربین در دستان شماست این کار امکان پذیر نیست.

به چشم انداز و ترکیب تصویر توجه نمایید

بعد از نور دومین چیزی که برای عکاسی در کوه باید به آن توجه کنید چشم انداز و ترکیب عکس است. اگر خیلی زوم کنید و فقط از کوه عکس بگیرید به احتمال زیاد عکسی کسل کننده خواهید داشت. سعی کنید چیزی از جلو زمینه به منظره اضافه نمایید تا به تصویر خود بُعد را اضافه نمایید و همچنین عظمت کوهی را که آن دور دست ها قرار گرفته است به تصویر بکشید. به این ترتیب به عکس خود احساس و زندگی می بخشید.

تغییر تنظیمات Aperture

یک قانون کلی در عکاسی از کوه ها وجود دارد و آن این است که باید پشت زمینه و جلوزمینه تصویر، شفاف و با جزئیات نمایش داده شوند. بنابراین باید دوربین خود را بسته به قابلیت های آن روی بالاترین مقدار از F8-F22 تنظیم نمایید.

همیشه دنبال آب و هوای آرام نباشید!

البته من توصیه نمی کنم که در آب و هوای طوفانی یا در مسیر بهمن عکاسی کنید تا عکسی ارزشمند یا گرانقیمت بگیرید اما سعی کنید کسی باشید که در حد معقول خطر می کند ماجراجویی را به راحت طلبی ترجیح می دهد. اگر می خواهید عکس ماندگاری از کوهها بگیرید باید حرکت کنید راه بروید از کوه و تپه بالا بروید و دره ها را پشت سر بگذارید! و البته احتیاجی به سفارش ندارد که برای این منظور باید تجهیزات حفاظتی برای خود و دوربین خود داشته باشید. آب و هوای بارانی و ابر های تیره عکس های زیبایی به شما پاداش می دهند! عکاسی از کوه ها در هوای بارانی و برفی می تواند واقعاً تجربه خوبی است عکس هایی زیبایی می توان در این شرایط گرفت به خصوص اگر روی نوک قله هم پوشیده شده باشد از برف! به خاطر داشته باشید حتما برای دوربین خود چیزی برای حفاظت در برابر آب داشته باشید اگر کیف دوربین ضد اب ندارید اشکال ندارد می توانید کیف دوربین را داخل یک نایلون محکم بپیچید.

از عکس های شبانه غافل نشوید

و در نهایت نکته آخر که مورد علاقه خودم است عکاسی از کوه ها در شبانگاه است. شب هنگام وقتی که چشم ما نمی تواند چیزی را ببیند دوربین را روی سه پایه قرار دهید و آنرا طوری تنظیم کنید که دهانه لنز مدت طولانه باز بماند ( یک دقیقه یا بیشتر ) و عکس بگیرید. وقتی عکس های خود را که به این شکل گرفته اید برای اولین بار می بینید متوجه می شوید این کوه ها در شب چقدر می توانند زیبا باشند و بی شک شگفت زده خواهید شد. باید توجه داشته باشید که زمانیکه از ماه عکس می گیرید اگر دهانه لنز خیلی طولانی باز بماند (بیش از ۱۵ دقیقه ) و از لنزی بلند تر از ۵۰ میلیمتر استفاده می کنید احتمالا تصویر ماه مات خواهد بود. اگر می خواهید سطح ماه در تصویر واضح باشد باید کمی با تنظیمات زمان باز بودن دهانه لنز بازی کنید تا بهترین نتیجه را به تجربه دریابید.

 

به عبارتی دیگر:

عکسبرداری از طبیعت :
از عناصر سازنده یک تصویر، لحظه، کادربندی، نور، رنگ و کمپوزیسیون یا ترکیب بندی و نقطه دید می باشند. این عناصر بر اساس طبیعت، نوع موضوع و حالت، اهمیت متفاوت پیدا می کنند . عکاسی منظره شامل عکسبرداری از کوه، بیابان، باغ، درختان، آسمان، دریا، تصاویری از حیوانات و در برخی موارد مجموعه شهرها و دهات و حتی کودکان می شود .

مزیت های عکاسی از طبیعت
۱- تنوع زیاد موضوع های عکسبرداری
۲- وسایل و امکانات کمتری مورد نیاز است.
۳- دارا بودن فرصت و وقت طولانی برای عکسبرداری بر خلاف عکاسی خبری که در یک لحظه صورت می گیرد و نیاز به شانس و تصادف دارد، در این رشته عکاسی به علت گسترده بودن وقت، عکاس می تواند محاسبات فنی و هنری را انجام داده و با فرصت کافی اقدام به عکسبرداری کند. 

وسایل مورد نیاز
۱- دوربین عکاسی
۲- فیلتر
۳- نور
۴- سه پایه

۱- دوربین عکاسی
دوربین ۳۵ میلیمتری و دوربینهای دیجیتال می توانند وسیله مناسبی برای عکسبرداری باشند، به دلایل زیر :
۱- سهولت در حمل
۲- سرعت عمل
۳- امکان گرفتن تعداد زیادتری عکس

به طور کلی به علت اینکه در برابر مناظر و طبیعت اغلب محدودیتی از نظر انتخاب نقطه دید وجود دارد بهتر است از دوربین هایی با عدسی های قابل تعویض استفاده شود . به عنوان مثال استفاده از عدسی های دارای فاصله کانونی متغییر یا عدسی زوم بسیار کارآمد می باشد. یک عدسی زوم با فاصله کانونی ۲۸-۱۳۵ میلیمتری یا یک عدسی باز ۲۸ میلیمتر و یک عدسی تله فوتو ۱۳۵ میلیمتر ضروری می باشد. علاوه بر دوربین با عدسی قابل تعویض، سه پایه از وسایل ضروری به نظر می رسد .

۲- لزوم استفاده از سه پایه
۱- برای جلوگیری از لرزش های خفیف هنگام استفاده از لنزهای تله.
۲- زمان استفاده از دیافراگم های خیلی بسته برای ایجاد عمق میدان وضوح بیشتر با سرعتهای پایین شاتر.
۳- بررسی موضوع برای کادربندی مناسب و ایجاد کمپوزیسیون یا ترکیب بندی موضوع.

۳-  فیلتر
فیلترها وسایلی هستند که:
۱- باعث کاهش شدت نور می شوند؛ به این صورت که هر چه فیلتر پررنگ تر باشد، ضریب آن بیشتر است.
۲- در عکاسی سیاه و سفید فیلتر باعث ایجاد کنتراست شده و به مشخص شدن درجات خاکستری کمک می کنند . رنگ قرمز و سبز در طبیعت کاملاً متفاوت هستند اما در عکاسی سیاه و سفید درجه خاکستری آنها تقریباً شبیه به یکدیگر بوده و قابل تمیز نیستند . در این مواقع برای ایجاد کنتراست از فیلتر استفاده می کنند .

۴- نور
درعکاسی از طبیعت نور معین برای عکسبرداری وجود ندارد اما حالتهای مختلفی وجود داردکه به آنها اشاره می کنیم .
اغلب دو نور برای عکاسی در طبیعت وجود دارد:
الف ـ نور روزهای آفتابی
ب ـ نور روزهای ابری مانند مناظری که در باران، برف و مه با رنگی خاکستری گرفته می شود .

 زاویه تابش نور متفاوت می باشد:
۱- نور از روبه رو : نور که از روبه رو بتابد، سایه های پستی ها و بلندیها را از بین می برد که اصطلاحاً به آن «نورپردازی تخت» می گویند . در این حالت تصاویر دوبعدی به نظر می رسند .
۲- نور مایل : به طور کلی نور آفتابی که از زیر ابر نازک بتابد یا نور مایل مناسب ترین نوع نور بوده و به وسیله ایجاد سایه روشن ها احساس عمق و بُعد را القا می کند .
۳- ضد نور : یا اینکه منبع نور پشت موضوع باشد؛ در اینصورت جزئیات قابل دیدن نمی باشد .

در مورد میدان وضوح :
پلانهای نزدیک باید به اندازه کافی واضح باشند، در حالی که پلانهای دور می توانند ناواضح باشند (برای ایجاد عمق و بُعد). بنابراین نباید دوربین را برای بی نهایت تنظیم کرد، چون پلانهای نزدیک خارج از میدان وضوح قرار می گیرند . در این موارد بهتر است ابتدا برای فاصله مناسب دوربین را تنظیم کنید و سپس با بستن دیافراگم، میدان وضوح لازم را به وجود آورید .
پس از مهیا کردن لوازم ضروری عکاسی و تنظیم دوربین، لازم است برای هر موضوعی از نظر هنری مطالعه و بررسی کنید . به علت اینکه در تصاویر طبیعت، عناصر زیادی در یک موضوع وجود دارد، بنابراین از لحاظ ترکیب بندی باید به موارد زیر توجه کنید :
۱- محدود کردن موضوع : پس از انتخاب موضوع اصلی عکاس باید تجزیه و تحلیل کندکه چه عناصری را در عکس وارد کند که موضوع اصلی برتری خود را حفظ کرده و در عین حال هماهنگی و نظمی ایجاد شده باشد. عکس مزبور باید «قطعه ای از طبیعت» باشد و اگر در یک منظره عناصر زیادی جلب توجه می کنند بهتر آن است که چندین عکس با توجه به عناصر مهم آن تهیه شود تا یک عکس شلوغ و بی نظم .
۲- نقطه دید مناسب : سعی کنید نقطه یا زاویه دید طوری باشد که منظره به وضوح قابل دیدن بوده و خطوط و عناصر با ارزش و مناسب با موضوع اصلی به خوبی تأثیر خود را القا کند .
۳- خط افق : معمولاً نباید خط افق در وسط تصویر باشد . مگر آنکه منظوری خاص از این عمل داشته باشیم . این اصل «قاعده کلاسیک کمپوزیسیون» نام دارد به این صورت که :
۱- پرسپکتیو پایین: به این ترتیب که خط افق در ۱/۳ تصویر واقع شود ؛ در مناظری که موضوع اصلی آسمان می باشد .

 

توجه به ۸ نکته در عکاسی

حتما نباید که یک دوربین حرفه ای خیلی گران قیمت داشته باشید تا بتوانید عکسهایی خوب و زیبا بگیرید. امروز موبایل های هوشمند شما و یا دوربین های کوچکی که دارید نیز برای گرفتن عکسهای با کیفیت کافی است.

شما هم شاید از آن دسته آدم هایی باشید که عکسهای زیادی می گیرند اما این عکسها همیشه در حافظه دوربین و یا هارد لپ تاپ شان دست نخورده باقی می ماند و هیچ وقت انها را چاپ نمی کنند. اما امسال جور دیگه ای به قضیه نگاه کنید و سعی کنید یاد بگیرید که چطور عکسهای زیبایی بگیرید و آنها را چاپ کنید و از آن برای مرور خاطراتتان در خانه استفاده کنید.

برای این کار کافی است قبل از آنکه در دوربینتان قاب عکس را ببندید برنامه ریزی کافی بکنید. بعد از آن خواهید دید که یک عالمه عکس خوب خواهید داشت که بتوانید با آن یک کتاب عکس زیبا برای روی میز پذیرایی و یا تابلوهایی زیبا در اتاقتان درست کنید.

 

حداقل دوربین شما

وقتی شما یک دوربین گرانقیمت حرفه ای ندارید باید توجه کنید که یک دوربین با حداقل های زیر را داشته باشید:

۱ ـ قابلیت فوکوس سریع و عکس برداری سریع٫ اکثر دوربین های نیمه حرفه ای و یا کامپکت موجود در بازار این قابلیت را دارند و می توانید در حالت “ورزشی” آنها به راحتی عکسهای با قابلیت فوکوس سریع و عکس برداری سریع داشته باشید.

۲ ـ حداقل۵ مگاپیکسل

۳ ـ عمر باتری کافی برای گرفتن صد عکس و یا هشت ساعت نگهداشتن شارژ

۴ ـ امکان شارژ کردن دوربین در هنگام سفر و یا داشتن باطری پشتیبان در مواردی که امکان شارژ باتری وجود ندارد

۵ ـ کارت حافظه اضافه و یا امکان خالی کردن کارت حافظه در طول سفر

۶ ـ دوربین را در حالت بالاترین رزولوشن تنظیم کنید. اگر از موبایل و یا دوربین کامپکت استفاده می کنید دقت کنید که تنظیمات آن روی بالاترین کیفیت عکس برداری تنظیم شده باشد. این به شما کمک می کند که مطمئن باشید عکسهایی که می گیرید قابلیت چاپ شدن در ابعادی بزرگتر از ۲۰ در ۳۰ سانتیمتر را خواهد داشت.

 

قصه بگویید

وقتی سفر خود را آغاز می کنید طوری عکاسی کنید که انگار در حال قصه گفتن هستید. قصه سفر از زمان بستن چمدان ها شروع می شود یا حتی قبل تر زمانی که با دوستان و یا خانواده در حال برنامه ریزی سفر خود هستید.

لحظه ای که صبح زود از رختخواب بلند می شوید و می خواهید خانه را ترک کنید. این لحظات را از دست ندهید اینها شروع داستان سفر شما هستند. عکاسی را درست از همین لحظات شروع کنید.

جزئیات را فراموش نکنید

ممکن است فکر کنید جزئیات خیلی هم مهم نیستند. اما وقتی که سفر خود را مرور می کنید خواهید دید که جزئیاتی زیادی هستند که وقتی آنها را یادآوری می کنید، خاطرات و لحاظات خاصی و شیرینی از سفر را برایتان زنده می کنند.

غذایی که می خورید، علامت های راهنمایی و رانندگی، منوی رستوران، فاکتور غذای شما در رستوران، نقشه مسیر، فروشگاهها، شماره اتاق هتل، منظره ای که از اتاق هتلتان می بینید – بدون توجه به زیبایی یا زشتی منظره – همه اینها جزئیاتی هستند که قصه سفر شما را کامل می کنند.

زوم کنید

یکی از اشتباهات بزرگی که آدم ها در هنگام عکاسی می کنند، داشتن پس زمینه ی بسیار شلوغ و عدم تمرکز کافی روی افراد است.

سعی کنید بیشتر از قبل زوم کنید، خیلی بیشتر. تجربه ی جدیدی برایتان خواهد بود. حالات صورت آدم ها و احساساتی که در حالت چهره ی آنها وجود دارد را به تصویر بکشید. کاری که با دستهایشان می کنند یا نحوه راه رفتنشان، حتی روی کفش های افراد هم می توانید زوم کنید، و یا ستکان چایی که روی میز برای شما آورده اند، همه اینها به شما کمک می کند که عکسهای متفاوتی بگیرید و هیچ یک از خاطرات سفرتان را از دست ندهید.

منظره ها

عکاسی از منظره برای به تصویر کشیدن زیبایی و روح محلی است که در آن هستید. درست است که افراد هم می توانند در عکس منظره باشند اما اشتباه نکنید این بار نوبت آنها نیست بلکه تمام توجه و تمرکز عکس باید روی زیبایی منظره ای باشد که شما در آن قرار گرفته اید.

وقتی شما سعی می کنید که عکسی از افراد در یک منظره بگیرید و سعی کنید که هم افراد در عکس باشند و هم منظره، معمولا موفق نخواهید شد و هیچ کدام را به خوبی به تصویر نخواهید کشید. پس توجه کنید که از چه چیزی می خواهید عکس بگیرید. برای عکس گرفتن از منظره حتما دیافراگم دوربین خود را روی F/8 تا F/16 تنظیم کنید. در دوربین های کامپکت و یا موبایل، تنظیم عکاسی از منظره را برای بدست آوردن عکسی واضح از منظره انتخاب کنید.

فلش را خاموش کنید

مردم معمولا باور نمی کنند که گاهی خاموش کردن فلش دوربین نتیجه خیلی خوبی در عکسهای گرفته شده خواهد داشت. البته این موضوع همیشه جواب نمی دهد اما دوربین های جدید با داشتن ISO بالا این امکان رو ایجاد می کنند که بتونید با نور کم عکسهای خیلی خوبی بگیرید.

چند عکس آزمایشی بگیرید با فلش روشن و بدون فلش و نتیجه را مقایسه کنید. به یاد داشته باشید وقتی در غروب آفتاب عکاسی می کنید حتما فلش دوربین را خاموش کنید.

عکسهای هنری بگیرید

اگر به جایی سفر کرده اید که مکان های خاص و معروفی دارد، مثل سی و سه پل، مسجد امام، گنبد سلطانیه و یا حافظیه و سعدیه سعی نکنید عکسهای تکراری بگیرید! به دنبال یک پرسپکتیو متفاوت باشید از یک زاویه متفاوت به مکان خاص نگاه کنید و قاب جدیدی ببندید.

شاید عکس یک گربه در حال راه رفتن که در پس زمینه آن سی و سه پل باشد روح قصه بیشتری برای گفتن داشته باشد.

خودتان در عکس باشید

آدم های کمی هستند که در سفر به عکاسی اهمیت می دهند و شما یکی از آنها هستید. خوب این منصفانه نیست که همیشه شما در عکسها نباشید و در حال عکس گرفتن از مناظر و سایر همسفرانتان باشید. پس حالا نوبت شماست.

سعی کنید در چند عکس خودتان هم در عکس باشید. اگر لازم است از قابلیت تایمر دوربین خود استفاده کنید و یا حتی با دراز کردن دست خود، خودتان را نیز در عکس بگنجانید از این کار دریغ نکنید.

بعدها هیچ کس باور نخواهد کرد که شما هم در این سفر بودید. مطمئن باشید قصه سفر بدون شما یک بخش مهمی کم دارد.

 

منابع : یادبگیر, ای. جیتش,سبکا خراسان,دوربین شاپ، ویکی کوه

ترجمه بخش اول: علی یزدی مقدم

گردآورنده : ویکی کوه